04.02.2022

Keräily STILLillä - Huippusuorituskykyä kaikkiin tarpeisiin

Tehokkuus keräilyssä

Hampuri, 14.10.2021 – Onko keräily aina samanlaista? Ei suinkaan. Tuskin mikään muu sisälogistiikan prosessi on niin monipuolista kuin keräily. Sovellusten kirjo on laaja ja vaatii asianmukaisen teknologian käyttöä. STILL – menestyksekäs sisälogistiikkaratkaisujen toimittaja yli 100 vuoden menestyksellisellä historialla – voimme valmistaa kaikkiin vaatimuksiin sopivan keräilytrukin.

"Keräilyn vaatimukset ovat monipuolisia ja niin myös asiakkaiden tarpeet tiedolle. Tapahtuuko keräily alimmalta hyllytasolta vai on tarpeen keräillä korkealta – ja jos on, niin miltä korkeudelta? Millä teollisuuden alalla keräily tapahtuu? Millaisia tavaroita keräillään – suuria ja tilaa vieviä vai pieniä ja painavia?

Tärkeää on myös: Millainen varasto on? Onko ajoneuvo suunniteltava liikkumaan pääasiassa kapeissa tiloissa? Käytetäänkö sitä kapeilla käytävillä vai sekä kapeilla että leveillä? Ja lopuksi: millainen automaation taso halutaan? Valinnanvaraa on paljon ja STILLin vastaukset asiakkaiden vaatimuksiin ovat kattavia. Hampurissa sijaitsevan yrityksen valikoimasta löytyy oikea trukki kaikkiin tarpeisiin.

”Riippumatta siitä, kuinka erilaisia tarpeet ja siten myös trukit voivat olla, tietyt vaatimukset on aina täytettävä”, sanoo Janos Poppe, STILLin matalakeräilytrukkien tuotekouluttaja. Olipa kyseessä perinteinen matalakeräilytrukki tai kapeille käytäville suunniteltu trukki: Korkea luotettavuus, energiatehokkuus, helppo akkujen käsittely ja väsyttämätön käyttö on taattava. ”Lisäksi huippuluokan trukkiemme tehokas työskentely ja korkea suorituskyky ovat tietenkin asiakkaidemme keskeisiä vaatimuksia”, lisää Christian Ehlers, STILLin matalakeräilytrukkien tuotekouluttaja. Sisälogistiikan monipuolisuuden huomaa katsomalla eri teollisuudenaloja. Autoteollisuudessa, konepajateollisuudessa ja erityisesti elintarviketeollisuudessa, kuten monilla muillakin aloilla vähittäiskauppa mukaan lukien, siihen kuuluu paljon muutakin kuin ”kevyttä” keräilyä.

Katse korkealla ahtaissa tiloissa


Jos lavat on kerättävä hyvin korkealta tai kokonaiset lavat varastoitava ja kerättävä, apuun tulee STILLin MX-X. Tällä kapeilla käytävillä käytetyllä trukilla lavat voidaan kerätä jopa yli 17,5 metrin korkeudesta. Ajoneuvon kokoonpanosta riippuen MX-X voi saavuttaa jopa 14 km/h nopeuden mekaanisella opastuksella ja 10 km/h induktiivisella ohjauksella. ”Näillä ajonopeuksilla MX-X tarjoaa parhaan tehokkuuden kapeilla käytävillä”, lisää Ehlers. Jopa 0,6 m/s nosto- ja 0,45 m/s laskunopeudella MX-X hyllyttää tai keräilee lavat nopeasti kaikilta tasoilta. Kallistusva kaide mahdollistaa helpomman ja siten nopeamman ja ergonomisen keräilyn. ”Se tarkoittaa sitä, että ajoneuvon täysi suorituskyky on käytettävissä ahtaimmissakin tiloissa keräiltäessä suurista korkeuksista”, sanoo Christian Ehlers.

Suurista korkeuksista huolimatta käyttäjä voi työskennellä rauhallisin mielin. Pää- ja lisänoston rakenne varmistavat vakauden kaikilla korkeuksilla. Lisäksi MX-X voidaan varustetaa aktiivisella lattiakompensaatiolla (AFC). AFC-toiminto varmistaa ajoradan vasemman ja oikean puolen epätasaisuuksien kompensoinnin. AFC-avustinjärjestelmällä STILL tarjoaa todellisen vaihtoehdon kalliille varaston lattian kunnostukselle. Lisäksi kuljettaja ei enää tunne epätasaisuutta ja siten tuntee olonsa turvalliseksi MX-X:ssä jopa 18 metrin korkeudessa.

Keräilytehtävät helposti leveillä ja kapeilla käytävillä


”Jokainen keräilytapahtuma tulisi olla helppo suorittaa”, korostaa Christian Ehlers. Se on myös EK-X-sarjan perusta. Esimerkiksi EK-X 10 aina 1 000 kg asti – juuri kuten isoveljensä EK-X 48 1 200 kg asti – ovat joustavia ja luotettavia sekä leveillä että kapeilla käytävillä kompaktien ja ja muuntuvien mittojensa vuoksi. Mallimme ovat käytössä laajalti eri toimialoilla. Niitä ovat mm. konepajat, logistiikkapalveluiden tuottajat ja suurien kaupan alan yritysten keskusvarastot.

Tehokkaiden, luotettavien ja vähän huoltoa vaativien kolmivaihemoottoriensa (24 tai 48 V akulla) ansiosta matalakeräilytrukki saavuttaa jopa 11 km/h ajonopeuden ja pystyy siirtämään jopa 1 000 kg:n kuorman. EK-X:n suurin nostokorkeus 1 000 kg:n kuormalla on 7,8 metriä. ”Malleilla EK-X 10, EK-X 1 000 kg ja EK-X 1 200 kg STILLin keräilytrukkivalikoima kattaa optimaalisesti asiakkaiden vaatimukset alimmalta tasolta suurimpiin korkeuksiin”, sanoo Christian Ehlers.

EK-X-sarjan hienouksiin kuuluu innovatiivisia varusteita, kuten kaarrenopeuden hallinta ja OptiSpeed-järjestelmä. Lisäksi litiumioni-akun käyttö on mahdollista 1 000 ja 1 200 kg:n EK-X-malleissa. Näissä akuissa voidaan hyödyntää myös nopeaa ja helppoa välilatausta. Valittaessa lyijyhappoakku yhdessä litiumionivalmiuden kanssa on mahdollista varustaa trukki myöhemmin myös li-ion akulla.

Ergonomian ja turvallisuuden suuri merkitys

Suunnitellessaan 1 000 kg:n EK-X-mallia kantavuudelle STILLin tuotekehittäjät asettivat ergonomian ja turvallisuuden korkealle tärkeysjärjestyksessä. Ohjaamon matalan, vain 200 mm lattiakorkeuden ansiosta kuljettajan pääsy ohjaamoon on helppo ja turvallinen. Iskuja vaimentava ohjaamon lattia keventää kuljettajan rasitusta ja mitoiltaa suuri jalkakytkin sallii mukavan ja vaihtelevan työasennon. Kuljettajalle on tarjolla laajat varustevaihtoehdot, myös valinnaisesti 70 mm syvempi ohjaamo, joka tarjoaa enemmän liikkumisen vapautta.

Helppo painavien ja kookkaiden tavaroiden keräily


Suurten ja painavien tavaroiden keräilyyn 1 000 kg:n EK-X on valinnaisesti varustettu keräilylavalla. ”Se helpottaa painavien ja kookkaiden tavaroiden keräilyä ja edistää osaltaan työterveyttä ja -turvallisuutta”, selittää Christian Ehlers. Korkea turvallisuustaso on saavutettu kontaktikytkimellä ja lavan automaattilukituksella.

”Turvallisuus on ensisijaista, erityisesti korkealla”, painottaa Ehlers. Siten 1 000 kg:n EK-X on varustettu anturiohjatulla kahden käden käytöllä, joka varmistaa turvallisen käytön, erityisesti kapeilla käytävillä. Oikealla ajolinjalla pysymiseen voidaan valita joko mekaaninen tai induktiivinen ohjaus. ”Nämä ja monet muut ominaisuudet varmistavat koko EK-X-sarjamme maksimaalisen käyttäjäturvallisuuden”, sanoo Christian Ehlers.

Monilahjakkuus erityisesti lattiatason sovelluksiin

STILLillä on valikoimassaan oikeat trukit myös lattiatasolla keräilyyn. ”Ihanteellinen trukki lattiatason keräilyyn on STILLin OPX-sarjan matalakeräilytrukki”, sanoo Poppe. Tämä monikäyttöinen kone saavuttaa jopa 14 km/h nopeuden ja se on erityisesti suunniteltu perinteiseen matalakeräilyyn. ”Silti tämän sarjan tarjoama monipuolisuus on hämmästyttävän laaja”, sanoo Poppe. Se sisältää malleja yksinkertaisesta ajoneuvosta 1 200 kg:n kantavuudella aina 2 500 kg:n kantavuuteen asti. Varusteista riippuen voidaan kerätä ja kuljettaa kahta tai useampaakin lavaa yhtä aikaa – myös haarukoiden nosto ergonomiselle työskentelykorkeudelle on mahdollista työntekijän selän säästämiseksi.

Keräily toiselta tasolla

OPX-sarjan matalakeräilytrukit on suunniteltu pääasiassa keräilyyn lattiatasolta ja käyttäjä täyttää lavan ajoneuvon sivusta, kun taas OXV-sarjan korkeakeräilytrukit on suunniteltu myös keräilyyn toiselta tasolta. Trukki on varustettu ajotason nostolla vakiona, joten käyttäjä suorittaa keräilyn suoraan lavalle tason ollessa nostettuna. ”Toisin kuin usealle lavalle suunniteltu OPX, OXV kuljettaa tasan yhden lavan”, selittää Janos Poppe.

Jopa 10 km/h nopeuteen pystyvä trukki voi kuljettaa 700 - 1 000 kg:n painoisia lavoja. Kuten OPX-sarjan trukit, se tekee vaikutuksen ajomukavuudellaan ja intuitiivisella käyttäjän opastuksella. Samanaikainen ohjaus, nosto ja ajaminen on helppoa STILL Easy Drive -ohjauspyörällä.

”Yhdessä suurempiin korkeuksiin suunniteltujen OPX- ja EK-X-sarjojen kanssa OXV-sarja muodostaa täyden valikoiman STILLin keräilytrukkisektorille”, sanoo Janos Poppe.

Automaatio ja autonomia keräilyssä

Muutama vuosi sitten STILL otti ison askeleen kohti automaatiota ja autonomiaa – myös keräilyssä. Vuodesta 2016 alkaen Hampurissa sijaitseva yritys on tarjonnut asiakkailleen paitsi täysin automatisoidun MX-X-mallin, myös autonomisen version matalakeräilytrukista OPX iGo neo. Huippuluokan anturiteknologiallaan trukki tunnistaa käyttäjänsä ja ympäristönsä. Monitasoinen turvallisuuskonsepti ja jalankulkijan suojajärjestelmä varmistavat, että OPX iGO neo suojelee ihmisiä, varaston varusteita ja kuormiaan. Tuotetun datan ja algoritmiensa avulla trukki tekee päätöksiä: esteet väistetään tai ajoneuvo pysähtyy, jos tila ei riitä esteen välttämiseen.

OPX iGo neo parantaa keräilyn tehokkuutta huomattavasti ja vähentää keräilyvirheitä. Ensinnäkin autonomisen avustimen hoitaessa ajamisen ja ohjaamisen, käyttäjä voi täysin keskittyä työhönsä. Toisaalta jopa 75% rasittavasta koneesta poistumisesta ja koneeseen nousemisesta poistuu ja kävelymatkoja kuorman kanssa on paljon vähemmän.

STILLin laajaa valikoimaa tarkastellessaan Christian Ehlers tiivistää: ”STILLin missio on tarjota jokaiselle asiakkaalle oikea ajoneuvo kaikkiin keräilytarpeisiin.”